Mijn ondernemersreis 2019

 01/09/2018

Van secretaresse naar ontwerper

Ik was 35 en zat nog midden in de hectische periode van opgroeiende kinderen toen ik besloot mijn creatieve talenten de volle aandacht te geven. Ik had jarenlang als secretaresse gewerkt, en voelde dat ik een nieuwe weg wilde inslaan. Een weg die aansloot op wie ik was en op wat ik kon. Met mijn hart en met mijn handen. 

Ik schreef me in als deeltijdstudent aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Zes inspirerende jaren later, in 2007, studeerde ik af met een zelf ontworpen tafelkleed. Hierin combineerde ik mijn liefde voor de natuur, letters en textiel. Het eindresultaat was een stijlvol tafelkleed, bedrukt met illustraties van en met teksten over de huismus. Ik was enthousiast. En ik niet alleen!

Mijn eigen bedrijf

In 2008 richtte ik mijn eigen bedrijf op. Als ontwerper maakte ik brochures, flyers, huisstijlen en logo’s, maar het was vooral mijn bijzondere tafellinnen waarmee ik mijzelf wist te onderscheiden. 

Er volgden lovende reacties. Wat ik maakte was uniek en dat werd opgepikt door grote spelers en bedrijven. Voor het tijdschrift ‘Seasons Magazine’ ontwierp ik exclusief tafellinnen en voor ‘Claudi’ van De Kussenfabriek maakte ik sierkussens voor woonwinkels als ‘De Bijenkorf.’ Ik kreeg mooie opdrachten, verkocht op beurzen en had een webshop. Veel unieke, persoonlijke en speciale ontwerpen liggen in heel wat huizen in Nederland maar ook daarbuiten. Ik ben hier erg trots op en dankbaar voor.

Het bleek echter een moeilijke markt en de tijd zat niet mee. Omdat ik ondernemers in ons eigen land een warm hart toedraag en uitsluitend met Nederlandse vakmensen en ateliers werk, zijn de prijzen voor mijn tafellinnen navenant. Een maatschappelijk verantwoord product op de markt brengen was lastiger dan ik dacht. De economische crisis deed een negatieve duit in het ondernemerszakje. Ik realiseerde me dat ik van ‘Zinnen op Linnen’ niet leven kon.

De Grafischontwerpzaak

Ik nam de beslissing om er een baan bij te nemen. Na een paar jaar werken voor een baas was de crisis voorbij. Ik zag weer kansen en besloot me weer fulltime aan mijn passie te gaan wijden. Mijn tafellinnen bleef, maar de focus kwam steeds meer te liggen op andere ontwerpopdrachten. 

De Grafischontwerpzaak was geboren.
In een nieuwe website presenteerde ik mijn ontwerpwerk. Om mezelf opnieuw op de kaart te zetten, bezocht ik verschillende netwerkbijeenkomsten. Hier ontstonden samenwerkingen met fijne mensen, kreeg ik betrouwbare feedback en voelde ik me als ondernemer thuis. En, niet onbelangrijk, het bezorgde me mooie, unieke en bijzondere opdrachten: ik was toe aan de volgende stap in mijn ondernemersreis.

2019

Die volgende stap zette ik op een prettige en natuurlijke manier. Precies zoals bij mij past. Ik kende een bedrijfscoach en na een aantal korte gesprekken met netwerkkoffie in de hand, wilde ik meer. Haar visie en feedback waren helder en direct toepasbaar: “Angelique, ik ken je nu al een tijdje, maar wat doe je eigenlijk precies? Ben je ontwerper? Maak je visitekaartjes? Zinnen op Linnen? Waar ligt je focus?”
De spiegel die ze me voorhield was levensgroot. Ik besloot het halfjaar-traject met de bedrijfscoach in te gaan.Het werd een spannend traject. Een traject als een uitnodiging om in beweging te blijven en te groeien, waarin ik leerde om focus te pakken en een doelgroep te kiezen. Want wat nou als je alles leuk vindt en niet los durft te laten, bang om opdrachten mis te lopen? Samen met mijn bedrijfscoach en mijn inspirerende trajectgenoten, ging ik terug naar de basis.

Fasciniatie voor kleuren, structuren en de natuur

De basis, dat is voor mij de natuur, dat wist ik meteen. Ik kijk al mijn hele leven met grote bewondering naar de harmonie van kleuren en structuren. Als meisje trok ik samen met mijn vader de velden in; laarzen aan en een verrekijker in de hand. Altijd was ik buiten te vinden en trokken dieren mijn interesse. Nog steeds ben ik veel in de natuur. Samen met man en hond naar bos en hei en strand, of heerlijk alleen te paard. Kleuren en structuren inspireren me. Dat het ene streepje paars net even donkerder is dan het andere; dat vind ik prachtig. 

Meer nieuws

Het mag wat kosten!

Mijn klant floot zachtjes tussen zijn tanden en mompelde: “Da’s...

Ontwerp geboortekaartje Lincoln

Toen Lincoln werd geboren, wisten zijn papa en mama: hij verdient e...

Als je haar maar goed zit!

Op een vers geknipte coupe zullen we met z’n allen nog een tijdje...

Dat klinkt best goed, he?

Voor vragen of een vrijblijvend kennismakingsgesprek neem hier direct contact met mij op!

Angélique Joosten
Grafisch ontwerper & eigenaar

06 284 193 71 info@grafischontwerpzaak.nl Maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00